openSUSE 11.2 – primele impresii (Milestone 7)

opensuse112În noiembrie se va lansa openSUSE 11.2. M-am gandit să arunc un ochi peste versiunea de test lansată de curând (Milestone 7), în special pentru a  „vâna” erorile de traducere.

Cum a mers instalarea? (atenţie! este o versine de test! un soi de… pre-beta! nu se recomanda pentru lucru!)

Prima surpriza plăcută: imaginile sunt hibride (adică acelaşi .iso poate fi atât ars pe un CD/DVD, cât şi folosit ca imagine pentru un USB boot-abil). Am descărcat Live CD-ul KDE, nevoind să stric un DVD şi neavând un stick USB suficient de mare. A bootat fără probleme. L-am instalat imediat; din nou fără probleme.

Cum se comportă?

Excelent! Mult peste aşteptări! (mai ales pentru o versiune alpha/beta)! Am întâmpinat doar câteva mici probleme, uşor rezolvabile:

– actualizările nu merg (o tradiţie suse – tot timpul aici mai era ceva de reparat); pe lângă mici erori, implicit sunt băgate sursele de 11.2, nesincronizate cu factory; nu exista sursă de update-uri; baza de date cu sursele opţionale e cea de pe vremea 11.1; ca să urmăresc dezvoltarea şi să am actualizări de îndată ce sunt comise, am bagat manual sursele factory (din care actualizez manual, periodic)

– la prima actualizare de kernel, în loc sa modifice liniile din grub, le-a şters; am pornit de pe USB din nou, am editat menu.lst şi a mers apoi fără probleme; la următoarea actualizare (când au introdus versiunea finală a kernel-ului 2.6.31) nu au mai fost probleme.

În rest – EXTREM de stabil. Şi rapid! Yast merge bine, noua mascotă e simpatică, administratorul de pachete e rapid (şi n-am întâlnit bug-uri până acum), sistemul demarează repede etc.

În final, cred că vom avea toamna asta o distribuţie openSUSE excelentă.

Permanent link to this article: http://www.suseromania.ro/2009/09/23/opensuse-11-2-primele-impresii-milestone-7/

1 comment

    • venerix on 23 September 2009 at 13:09

    Supeeer! Abia astept sa apar[ versiunea finală.
    Eu am testat partea cu update şi instalare nouă pentru kit-ul openSUSE 11.2 Milestone6, care a funcţionat ok (mai putin partea cu update-urile la care faci şi tu referire)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Protected by WP Anti Spam