openSUSE în România

2009 decembrie 12 - Prezentare openSUSE11.2_BLUGOSCON_11Încet, încet comunitatea românească a utilizatorilor openSUSE începe să devină cunoscută. Acest aspect se datorează în primul rând tuturor celor care ajută la scrierea articolelor şi răspund pe forum la întrebări.  Imediat după lansarea versiunii 11.2, am început să participăm la diferite evenimente pentru a populariza distribuţia printre utilizatorii de linux şi viitorii posibili utilizatori.

Astfel:

 • pe 12 noiembrie 2009 – la câteva ore după lansare, a avut loc o întâlnire “amicală” a membrilor comunităţii şi nu numai. Astfel, am avut ocazia să ne vedem “faţă în faţă” şi nu doar “online”. Fiecare a aflat despre fiecare câte ceva astfel încât să cunoaştem mai mult decât un “nickname”. Pentru cine doreşte şi are posibilitatea să participe sau să organizez întâlniri asemănătoare în localitatea unde se află se poate “documenta” la adresa următoare http://www.flickr.com/photos despre atmosfera în care s-a desfăsurat această întâlnire.
 • 14 noiembrie 2009 – a fost susţinută prima prezentare despre openSUSE 11.2 în faţa a peste 40 de participanţi cu ocazia petrecerii “Firefox 5 ani România”. A fost prima ocazie în care am vorbim despre comunitatea românească openSUSE.  Imaginile sunt disponibile la adresa http://www.flickr.com/photos.
 • 10 decembrie 2009 – a urmat întâlnirea de la RLUG unde auditorul a fost alcătuit din persoane care ştiau ce este o distribuţie linux. Întrebările puse de public au avut un nivel de dificultate mai ridicat. Imaginile de la această prezentare sunt disponibile la adresa http://www.flickr.com/photos.
 • 12 decembrie 2009 –  openSUSE  fost prezentă la conferinţa Blug*OS*Con organizată de BLUG.  Această conferinţă a fost un adevărat maraton pentru oraganizatori şi nu numai, deoarece a durat o zi. Pe lângă openSUSE au mai fost prezentate distribuţiile Fedora, Ubuntu vs Debian, Mandriva, Arch Linux. Imaginile sunt disponibile la adresa http://www.flickr.com/photos.

Am observat că sunt puţini utilizatori care au “auzit” de această distribuţie şi doar câţiva care au utilizat-o. Se crede că este un sistem închis care nu oferă posibilitatea de a modifica ca în orice distribuţie ceea ce se doreşte. Este greşit deoarece distribuţia openSUSE pune la dispoziţia unui utilizator “non-tehnic” o unealtă grafică numită YaST cu ajutorul căreia se pot efectua orice configurare de sistem şi instala orice pachet (aplicaţie) iar persoanele “tehnice” au posibilitatea de a efectua configurările dorite direct din linia de comandă.

Permanent link to this article: http://www.suseromania.ro/2009/12/14/opensuse-in-romania/

2 comments

 1. Lucian sunt de acord cu tine, legat de ceea ce ai zis in incheierea articolului. Oare genul de persoane care judeca o distributie dupa “poze” sunt atat de multi?… pacat ca unii uita ca “incercarea moarte n-are”. Asta am experiementat eu cu 11.2, chiar daca am regresat cum s-ar zice, cate 11.0.

  • mircea visan on 22 December 2009 at 19:24

  Bună seara la toti.

  Sunt un utilizator de linux de cativa ani. Am tot pendulat de la o distributie la alta. Pana la urmă am ramas la opensuse (la servici) şi acasa la mandriva şi windows.

  Din pacate, majoritatea oamenilor au obiceiul se se uite dupa cum arata si mai putin pentru cat de functional este. Si inca ceva. Este mai usor sa piratezi decat sa incerci, sa inveti ceva nou.

  Am observat asta la persoanele cu care lucrez. Este foarte greu să îi convingi sa incerce si altceva. Le explici avantajele unui altfel sistem de operare. Incercam sa ii apropiem cu gis-ul în linux. Se pare ca unii totusi inteleg avantajul linux-ului..

  Cu respect
  Mircea Vişan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Protected by WP Anti Spam