Atenţie posesori de plăci video Nvidia

În ultima perioadă am pribegit puţin şi prin cadrul unei altei distribuţii linux, dar staţi fără grijă nu renunţ la openSUSE. Ce legătură are ce zic eu cu ce apare în titlu? ar întreba cineva… Răspunsul meu este simplu: am dorit sa aflu despre implementarea driverului generic nouveau şi astfel am dat peste o informaţie destul de importantă pentru noi ca şi utilizatori de openSUSE sub mediu de lucru KDE: cea mai recentă versiune de driver, adică 260.19.12, versiune disponibilă şi în repo-urile openSUSE dedicate driverelor de la Nvidia, cauzează probleme de stabilitate mediului de lucru KDE de la versiunea 4.5 în sus. Personal mi-am permis să fac acelaşi test sub Gnome şi cel putin pentru placa mea video Nvidia GeForce 9400 GT rezultatul a fost acelaşi: ingheţare de ecran(alături de toate activităţile mediului de lucru ce implicau partea video) si pointer de mouse blocat. Orice membru al comunităţii care foloseşte Gnome şi are placă video Nvidia este rugat să mă ajute cu un test ca să fim siguri.
Soluţia găsită implică folosirea unei versiuni de driver mai vechi. Din păcate pentru începători driverul nu se mai află în repo-uri şi astfel este nevoie de instalare manuală. Tutorialul este bun dar îi lipseşte un mic detaliu: cînd instalaţi driverul este necesar să treceţi la run-level 3 astfel încât procesul mediului de lucru să fie oprit. Astfel înainte să vă apucaţi de instalarea driverului nvidia folosind consola iniţiaţi comanda init 3 după care mai apăsaţi încă o dată ENTER pentru a putea folosi terminalul în ceea ce priveşte instalarea driverului.

Permanent link to this article: http://www.suseromania.ro/2011/02/23/atentie-posesori-de-placi-video-nvidia/

3 comments

    • silurian on 26 February 2011 at 14:40

    eu nu am nici o problema sub kde 4.5 sau 4.6 cu driverul nvidia 260.19.29 sau 260.19.36. (In repo ultima versiune disponibila e 260.19.36) in schimb imi amintesc de o problema asemanatoare cu cea descrisa de tine ce o aveam cu o placa geforce 6600 (dupa cateva minute de lucru, calculatorul ajungea treptat (?!) sa lucreze din ce in ce mai greu – procentul de utilizare al procesului Xorg era permanent 100%- pana cand se bloca complet. Dupa un timp reusea sa se deblocheze singur sau nu mai reusea si singura solutie era restartul fizic). Nu am scapat de problema pana nu am instalat ultima versiune de driver Legacy (173.14.xx) care se pare ca exista si in repo.

  1. Posibil sa depinda de placa video avuta; eu sub Nvidia GeForce9400 GT am probleme. Dar daca instalez un driver de versiune mai veche precum cel cu versiunea 253 merge fara nici un cusur. Tu ce placa video ai ?

  2. Posibil ca problema sa fie sporadica si sa apara la anumite placi din anumite generatii… oricum este aiurea 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Protected by WP Anti Spam