openSUSE 12.1 oficial lansat

Cu bucurie vă anunţ că azi s-au încheiat 8 luni de construcţie a distribuţiei linux openSUSE 12.1. Aşa cum ne-am obişnuit, fiecare versiune aduce cu ea numeroase schimbări benefice pentru cei care folosesc acest sistem de operare.

Fără să mă mai întind prea mult la vorbă, iată care sunt schimbările din versiunea 12.1:
– noi versiuni ale mediilor de lucru KDE şi Gnome, respectiv 4.7 şi 3.2 iar Xfce si LXDE au beneficiat doar de corectări ale bug-urilor
– cea mai nouă versiune de kernel, anume kernel 3.1
Mozilla Firefox 7.0 este browserul implicit din openSUSE, alternativ există Chromium 17 pentru fanii browserului oferit de Google (cu siguranţă şi Opera sau Seamonkey au de asemenea versiuni noi)
– o nouă versiune a uneltei WebYaST şi în premiera OwnCloud integrat în mediul de lucru
– systemd devine oficial programul ce administrează procesul de boot începând cu openSUSE 12.1

Dacă v-am stârnit interesul să aflaţi mai multe detalii atunci vă sugerez să accesaţi Portalul 12.1 din cadrul paginilor de Wiki ale Comunităţii openSUSE. Indiferent cât de mult v-am făcut curioşi cu siguranţă preferaţi să testaţi această nouă versiune şi sperăm noi, să rămâneţi la ea 🙂 .

În România există două mirror-uri de unde se pot descărca imaginile ISO format DVD de 4Gb sau imagini ISO format CD, pentru arhitecturile pe 32 sau 64 de biţi, cu openSUSE: Roedu şi RLug. În funcţie de furnizorul de internet downloadul poate dura ceva timp aşa că echipa openSUSE România vă doreşte un dowload uşor şi vă asteaptă pe forumul comunităţii cu părerile voastre şi desigur la Petrecerea de Lansare pentru openSUSE 12.1.

Permanent link to this article: http://www.suseromania.ro/2011/11/16/opensuse-12-1-oficial-lansat/

7 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. Din nu stiu ce motiv mirror-ul Rlug nu este sincronizat pe 12.1 inca; nu va agitati Roedu merge destul de bine 😀

 2. Am folosit direct repository-ul de la openSUSE si merge bine.

  • Dan Pruteanu on 20 November 2011 at 23:16

  Nu stiu ce se intampla dar 11.3 a mers perfect pe laptop-ul meu. De de la 11.4 incoace totul e un dezastru. Cu cat inainteaza in versiuni cu atat arata mai bine dar functioneaza ca naiba. Se blocheaza, reteaua wireless nu e vazuta sau e vazuta la inceput apoi e dezactivata,daca leg un al 2-lea monitor la laptop e vazut dar nu gaseste nicio rezolutie corecta pt el. Se pare ca e cazul sa caut alta distributie. Degeaba straluceste daca nu poate fi functionala.

 3. Salut Dan, imi pare rau sa aud ca ai avut experienta o dificila cu openSUSE. Personal consider ca un kernel mai nou decat cel oferit default poate sa te ajute, plus vreun wrapper ptr placa ta wireless daca exista si desigur network manager. Acum… este alegerea ta, eu doar speculat cauzele.

  • silurian on 26 November 2011 at 14:12

  dupa cateva zile de testare pot spune si eu in medie e o versiune mai reusita decat precedenta. Ce am remarcat de la bun inceput a fost faptul ca instalarea nu a fost disponibila in limba romana desi pana acum era (deci nu cred ca se pune problema lipsei traducerii, mai ales ca yast, exceptand panoul principal, are cea mai buna si completa traducere de pana acum).
  Pentru mine nu ar fi asta o problema, dar ma gandesc ca daca recomand instalarea OpenSuse unor incepatori, acestia ar putea privi acest aspect ca si un neajuns.

  Instalarea a decurs foarte usor ca-ntotdeauna, de altfel, (am folosit un liveCD KDE x86_64), programul de instalare alegand solutia optima de partitionare.

  Dupa instalare, vesnica problema cu incarcarea unor module. In cazul meu, bttv (pentru tv), coretemp, it87 (monitorizare de temperatura), numai ca acum nu mai mergea sa le scriu simplu in campul ‘MODULES_LOADED_ON_BOOT’ din yast-> /etc/sysconfig -> System -> Kernel si apoi sa fie incarcate la pornire. De fapt, singura solutie gasita de mine a fost sa editez fisierul /etc/rc.d/boot.local cu o comanda de incarcare a fiecarui modul (de forma /sbin/modprobe nume_modul), apoi totul a revenit la normal:) (Daca cineva cunoaste o solutie mai simpla si mai eleganta il rog sa o listeze aici.)

  Apoi, alta problema, kmix nu-mi vedea intrarile si iesirile din placa de sunet si prin urmare nu puteam controla volumul sunetului din aplicatii doar din linia de comanda cu alsa-mixer. Am rezolvat problema prin dezinstalarea pulseaudio (despre care nu prea ii inteleg rostul de a fi instalat in sistem ca parca mai mult incurca).

  In rest toate bune. Totul functioneaza cum trebuie. A fost imbunatatit timpul de boot si shutdown, desi eu nu am vazut acest lucru ceva prioritar. Imi place cat de bine a fost tradus yast o unealta care pentru mine ramane drept cea mai comoda unealta de a manipula o distributie linux.

  Instalarea driverului video nVidia, am preferat sa o fac manual. A trebuit sa dau inainte un restart suplimentar pentru a executa un script scris de instaler-ul nVidia ce dezactiva driverul nouveaux. Am observat ca dupa comanada init 3 trebuia sa ma loghez din nou, lucru pe care l-am observat in premiera la openSuse.

  KDE este, la opensuse, daca mai are rost sa spun, impecabil implementat. Complet si curat. Procesorul sta in majoritatea timpului sub 5% ocupare pentru chestii uzuale (muzica, navigare, filme – folosind vdpau). Mai creste 1-2% cand folosesc tvtime. Temperatura procesorului cu un cooler standard nu trece de 40°C cu o temperatura ambianta de 25°C. Absolut perfect.

 4. Multumim de review silurian imi pare rau ca nu a aparut aici din prima, wordpress considerand mesajul ca spam. Imi cer scuze pentru eventualele neplaceri cauzate de acest lucru.

  • Tilea on 12 December 2011 at 16:59

  Am instalat ultima distributie de openSUSE 21.1 pe un laptop Hp Dragon HDX 9400.
  Probleme mari cu placa de sunet – nu o recunoaste. Probleme si cu driverul TV.
  Am avut distributia 11.4 la care mergea sunetul.
  Intradevar se innoieste pina se prabuseste.

 1. […] ce administrează procesul de boot începând cu openSUSE 12.1 De asemenea, tot de pe pagina Comunitatii openSUSE Romania mai reiese ca o petrecere de lansare virtuala va avea loc azi dupa ora 19, pe canalul IRC […]

 2. […] asemenea, tot de pe pagina Comunitatii openSUSE Romania mai reiese ca o petrecere de lansare virtuala va avea loc azi dupa ora 19, pe canalul IRC […]

 3. […] asemenea, tot de pe pagina Comunitatii openSUSE Romania mai reiese ca o petrecere de lansare virtuala va avea loc azi dupa ora 19, pe canalul IRC […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Protected by WP Anti Spam